El- og hybridbilers batteri benytter jævnstrøm (DC). Den strøm der kommer ud af dine stikkontakter er vekselstrøm (AC). Skal du lade hjemme skal AC strømmen derfor konverteres til DC strøm for at kunne lagres på batteriet. Det klarer din ladeboks i samarbejde med bilens indbyggede lader. Ladeboksen sørger for at overvåge opladningen, beskytte mod fejlstrømme og levere den rigtige mængde strøm til bilens indbyggede lader, som konverterer AC strømmen til DC og oplader bilens batteri.

Stik typer
I EU type 2 og CCS2 stikkene blevet valgt som standard. Type 2 benyttes til AC ladning og CCS2 til DC hurtigladning.
Nogle biler benytter stadig CHAdeMO stikket, men det på vej til at blive udfaset.
Tesla har deres eget stik som dog ikke benyttes i EU. Alle Teslaer her har type 2 og CCS2 stik.
Opladning med DC – jævnstrøm
Ved DC ladning bliver bilens batteri opladet direkte af laderen. Det er også det der bliver omtalt som superladning eller lynladning fordi disse ladere kan levere en masse strøm på en gang. Bilens indbyggede lader benyttes ikke og det er således DC laderens evne til at levere strøm sammen med bilens evne til at modtage og lagre strømmen der sætter begrænsningen for hastigheden.
Opladning med AC – vekselstrøm
Ved AC ladning leverer ladeboksen strøm til bilens indbygede lader som derefter oplader bilens batteri med DC strøm. Det er således bilens indbyggede lader som sætter begrænsningen for hvor hurtigt bilen kan lades. I dag understøtter de fleste rene elbiler fra 7-22 KW ladning. Hybridbiler som oftest har et mindre batteri kan oftest lade med 3-11 KW.’
Charging modes
Mode 1
AC opladning direkte fra en stikkontakt ved lav strømstyrke. Der er ingen beskyttelse mod fejlstrømme og denne type opladning af elbiler er derfor forbudt i nogle lande. Bliver som oftest ikke benyttet til elbiler men scootere, elcykler mm.
Mode 2
AC opladning hvor laderen er integreret på kablet og yder beskyttelse med fejlstrømme. Nogle har dog ikke beskyttelse mod DC fejlstrømme som kan opstå når bilen sender DC strøm retur og kan sætte HPFI (RCD) relæet ud af funktion. Denne type ladning kaldes også mormor ladning.
Mode 3
AC ladning med dedikeret ladeboks, ofte med indbygget kabel. Dette er den forestrukne metode til ladning hjemme, hvor der er indbygget beskyttelse i laderen mod forskellige typer af fejlstrømme. Det er vigtig at holde sig for øje om laderen også kan beskytte mod DC fejlstrømme ellers skal der installeres en RCD type B i eltavlen, som ofte er noget dyrere end det almindelige type A.
Mode 4
DC hurtigladning eller lynladning. Typisk med CCS2 stik.
Sikkerhed
Opladningen af el- og hybridbiler stiller større krav til sikkerhed for strøm end de fleste ting i en normal husholdning. Derfor er det vigtigt at lade en autoriseret fagmand stå for installationen og vælge en lader som overholder kravene til fejlstrømssikring og kan slå fra i tilfælde af fejl.