Kort fortalt
Flere virksomheder overvejer at tilbyde deres medarbejdere elfirmabiler. Det er nyt for mange, så hvordan det fungerer i praksis? I denne artikel belyser Vi de mange overvejelser og spørgsmål der opstår omkring firmabil på el for at løsningen fungerer for både medarbejderen og arbejdspladsen.
Har medarbejderen adgang til at parkere på sin egen bopæl kan arbejdsgiver stille en ladeboks til rådighed på medarbejderens bopæl. På den måde kan medarbejderen lade sin firmabil når strømmen er billigst – normalt om natten, samt altid starte arbejdsdagen med et fuldt opladet batteri. Det er en win-win for alle parter. Medarbejderen skal ikke bruge arbejdstiden på at lade, arbejdsgiveren sparer både tid og penge og ved at lade bilen om natten belaster man også elnettet mindre end ved ladning i spidsbelastnings perioder
Tjekliste for valg af ladeløsning
Benytter din virksomhed et leasingselskab til jeres flådebiler, kan leasingselskabet evt. hjælpe jer med at vælge en ladeoperatør. Hos nogle operatører lejer man ladeboksen og hos andre køber man ladeboksen. Det er jeres valg og I kan med fordel besøge artiklen om fordelene ved at eje sit lade anlæg vs at leje.
Nogle bilforhandlere har aftale med ladeoperatører om tilbudsgivning og opsætning af ladeanlæg
Når arbejdspladsen har valgt, hvilken operatør den vil benytte, kan arbejdspladsen betale for at få opsat ladeboksen hos medarbejderen, alt efter hvilken aftale der bliver indgået mellem arbejdspladsen og medarbejderen, medmindre dette indgår i købs-/lejeprisen. Det samme gælder hvis boksen en dag skal tages ned.
Hvis der skal installeres flere ampere og evt. en ny eltavle, vil der være en udgift forbundet med det. De ekstra ampere vil forblive i husstanden ved ophørt ansættelsesforhold og arbejdspladsen skal derfor have en holdning til hvem, der skal betale den udgift – arbejdspladsen eller medarbejderen.
Hvis der er opsat en ladeboks hos en dig som medarbejder og du stopper i virksomheden, kan man få operatøren til at tage ladeboksen ned igen. Det skal der, i nogle tilfælde, betales et gebyr for, og hos andre indgår det i købs-/abonnementsprisen.
Hvis virksomheden betaler for ladeboksen hos medarbejderen, og medarbejderen overtager ladeboksen indenfor 6 måneder efter opsætning, vil medarbejderen blive beskattet af den. Overtager medarbejderen ladestanderen efter 6 måneder, skal der ikke betales skat af den. Forhør dig altid hos din skatterådgiver elller hos SKAT for de seneste opdaterede regler.
Der er ofte en økonomisk fordel ved at medarbejderen lader så meget som muligt derhjemme, da det som hovedregel er billigst. Der kan dog være tilfælde hvor ladning på farten vil være nødvendigt. Skal medarbejderen lade udenfor virksomheden eller hjemmet er der tre forskellige muligheder:
Ved nogle bilmærker får man en ladebrik til et specifikt ladenetværk med i prisen, som giver adgang til fordelagtige ladepriser på udvalgte ladestandere, et eksempel har været Tesla med deres Super Charger netværk.
Hvis elbilen anvendes til både privat og erhvervsmæssig brug, eller der er flere elbiler i husstanden, skal disse forbrug aflæses separat. Hos nogle operatører kan man oprette en ”gæstebruger” til ladeboksen, som man kan anvende når man skal lade til erhvervsbrug. Man kan også fastsætte en fast pris for gæstebrugeren i tilfælde af, at man har variabel strømpris. Lader man til privat forbrug kan man stadig få den variable strømpris. Denne funktion understøttes af flere operatører.
Hvis husstanden har variable strømpriser, kan det nemlig være svært at forudse hvad udgiften for hjemmeladning vil være. Derfor kan der være smart, at medarbejderen fastsætter en fast pris for strømmen, i overensstemmelse med virksomheden, som medarbejderen indmelder til denne. På den måde får virksomheden en forventet udgift, som denne kan budgettere ud fra. Denne funktion understøttes af flere operatører.
Har medarbejderen og virksomheden fastlagt en fast pris per kWh, kan I sammen, ud fra det forventede forbrug, udregne hvad udgifterne til ladning vil være og refundere beløbet til medarbejderen. Hos nogle operatører kan man selv vælge tilbagebetalingstaksten, så man undgår at få for lidt i refusion.
Som noget nyt kan enkelte ladeoperatører tilbyde nem og administrationsfri afregning af strømforbrug mellem arbejdsgiver og medarbejderen. Derved slipper medarbejderen for manuelt at dokumentere sine udgifter til strøm. Strømforbruget registreres automatisk og arbejdsgiver får månedligt en forbrugs oversigt og kan godtgøre medarbejderen. Et eksempel på dette er TakeCHARGEpro.
Prisen for strøm udgøres at flere dele. Når du betaler for en kWh, opdeles den i følgende dele:
Du kan læse mere om hvordan prisen for en kWh struktureres her, samt se et eksempel nederst på denne side.
Du kan ved at have en operatør eller serviceudbyder til at administrere din ladeboks, få refusion for elafgiften. Refusionen varierer fra operatør til operatør.
Der kan være situationer, hvor medarbejderens samlede refusion fra operatøren/serviceudbyderen og virksomheden er lavere end den pris, som medarbejderen har betalt til sit elselskab. I sådan et tilfælde er det op til medarbejderen og virksomheden at finde ud af, hvordan den meromkostning skal dækkes.
Der kan også være situationer, hvor det modsatte sker, nemlig hvor medarbejderens samlede refusion fra operatøren/serviceudbyderen og virksomheden er højere end den pris, som medarbejderen har betalt for strømmen. I disse tilfælde er det medarbejderens ansvar at indberette fortjenesten til skat.
Overvejelser og tjekliste:
Disse er blot nogle få overvejelser, der kan være relevante, når man implementerer elfirmabiler i en virksomheds flåde. Det er vigtigt at gennemføre en grundig analyse og planlægning for at sikre en problemfri overgang og maksimale fordele for både virksomheden og dens medarbejdere.